Linstow videreutvikler egen metodikk: Læringslab for fremtidens byutvikling
For oss handler steds- og byutvikling om å bidra til å løse større samfunnsutfordringer. Det krever kontinuerlig læring og innovasjon.
16. oktober 2024"Samfunnsutfordringer som eldrebølge, livsstilssykdommer og utenforskap kan ikke løses av staten eller enkeltsektorer alene. Bygde miljøer påvirker både enkeltmennesker og samfunn, og gjennom kunnskapsbaserte løsninger kan vi i Linstow utvikle steder som bidrar til å løse noen av de samfunnsflokene vi står overfor", sier administrerende direktør for Linstow, Knut Løken.
Han presiserer at det ikke nødvendigvis er en motsetning mellom å jobbe for en lønnsom forretningsmodell og å bidra til å løse samfunnsutfordringer.
"Tvert imot, det er kombinasjonen som er fremtiden. God byutvikling er god samfunnsutvikling. Et større fokus på mulighetene dette gir vil gjøre eiendomsbransjen mer relevante fremover", sier han.
En lærende kultur
Linstow har et fem-årig innovasjons-og forskningsprosjekt med SINTEF, kalt Building Health. Prosjektet ser på hvordan vi kan bidra til å skape økt fysisk aktivitet og sosial deltakelse, og hvordan bygg og steder kan utvikles slik at de bidrar til å utsette behov for omsorgstjenester. Gjennom prosjektet er det utviklet ny kunnskap som nå skal benyttes for å utvikle Linstows arbeidsprosesser.
"Skal vi lykkes med å bidra til å møte samfunnets behov kreves kontinuerlig læring og innovasjon. Internkultur og kompetansen hos våre medarbeidere er helt avgjørende. Nøkkelinnsiktene som er utviklet i Building Health skal bidra til at vi jobber med stedsutvikling på nye måter. Derfor har vi i samarbeid med SINTEF etablert læringslaber som skal bidra til å videreutvikle vår metodikk og arbeidsprosesser, samtidig som vi dyrker en læringskultur på tvers av prosjekter", sier direktør for Linstow Helse, Hege Hidle Aaser.
Læringslaber
Linstow har etablert totalt tre læringslabber. To av disse tar for seg byutviklingsprosjektet Linstow har på Den Gamle Veterinærhøgskolen.
"Den ene laben utforsker hvordan vi kan forvandle et uteområde her til en helsefremmende akse. Her skal vi teste ulike tiltak for å se hvordan vi kan bidra til økt fysisk aktivitet og sosial inkludering for de som bruker området. I den andre laben fokuserer vi på samskapingsprosessen – det vil si hvordan vi kan samarbeide med ulike aktører i utviklingen av området på lang sikt, slik at vi får en felles forståelse av hvordan vi sammen kan løse samfunnsutfordringer, som for eksempel inaktivitet og utenforskap, gjennom god byutvikling", forklarer Aaser.
Den siste læringslaben tar for seg utviklingen av de nye omsorgsboligene på Runni i Nes kommune.
"Her tas både nøkkelinnsikter fra Building Health og innspill fra lokale interessenter inn i utforming av boligene. SINTEF vil følge prosjektet tett og målet er å lære av følgeforskningen og utvikle nye konsepter som kan bringes med inn i fremtidige prosjekter", sier Aaser.
For Linstow er det en tett sammenheng mellom by-og stedsutvikling og helse.
"Vår læringsbaserte tilnærming gjør at vi ikke bare vil bygge for i dag, men også for fremtiden. Vi har et klart mål om å skape positive samfunnseffekter gjennom nytenkende og kunnskapsbaserte løsninger", avslutter hun.