Tidlig samarbeid på tvers er nøkkelen til suksess

Under Oslo Urban Week inviterte Linstow og Oslobygg til debatt om hvordan vi kan skape bedre byer gjennom tidlig involvering på tvers. Utviklingen av Den gamle Veterinærhøgskolen ble brukt som eksempel.

9. oktober 2024
Skjermbilde 2024 09 25 kl 14 24 11

"Vi kunne ha utviklet dette området hver for oss, men vi tror resultatet bli bedre til slutt hvis vi utnytter potensialet som ligger her på tvers av eiendomsgrensene. Vi mener også at sluttresultatet bli bedre hvis vi får med alle aktuelle kommunale instanser i en åpen dialog før den formelle planprosessen starter opp", sa Terje Lorentzen, utviklingsdirektør i Linstow og Hilde Warp, seniorrådgiver i Oslobygg, i sin innledning.

Linstow og Oslobygg tar utgangspunkt i samfunnsmandatet i samfunnsdelen i kommuneplanen, og viser hvordan utviklingen er med på å svare ut samfunnsmålene. 

Hvordan rive siloene tidlig i planprosessen?
Paneldebatten ble ledet av Mansoor Hussain fra Storm Samfunn. Panelet bestod av administrerende direktør i Linstow, Knut Løken, forsker ved OsloMet, Gro Sandkjær Hansen, fraksjonsleder, Tamina Sheriffdeen Rauf (Ap) og leder for byutviklingsutvalget Haakon Riekeles (V).

"Det er nå, i samskapingen før den formelle planprosessen, at vi skaper de gode ideene. Å være en langsiktig byutvikler tar lang tid, men kaken blir større for alle når samarbeidet fungerer og gjensidig tillit er etablert", sa Knut Løken. 

Gro Sandkjær Hansen skisserte hvordan Oslo kommune består av sidestilte pyramider - eller siloer - og at det er god ekspertise i hver pyramide. 

"Måten å bruke denne kunnskapen best mulig er rett og slett at partene snakker sammen. Da kan vi skape vinn-vinn situasjoner der investeringer i for eksempel gode møteplasser reduserer ungt utenforskap og de kostnader det har både er for enkeltindividet og for kommunen", sa Hansen.

Hun la også vekt på at politikerne må skille på korte og lange penger i et budsjettperspektiv.

"På Den gamle Veterinærhøgskolen jobbes det for et helsefremmende sted, som hvis man lykkes vil avlaste deler av de tjenestene og omsorgen kommunen leverer. En investering i f.eks. et bibliotek vil trolig spare kommunen for midler på en annen del av kommunebudsjettet ved at man forebygger eksempelvis utenforskap og frafall i skolen", understreket hun.

Haakon Riekeles anerkjenner at det skjer mye positivt på Den gamle Veterinærhøgskolen, og han fastslo at det også foregår mye godt forberedende arbeid på saksbehandlernivå i kommunen. 

"Det er til slutt politikerne som må ta ansvaret for å styre utviklingen i riktig retning. Det gode arbeidet i etater, foretak og bydeler må filtreres opp til byrådet, spesielt når det ikke er én byråd som har eierskap til utviklingen av dette område"t, sier han.

Tamina S. Rauf mente at Oslo er verdens beste by, men at kommunen har mye å lære av hvordan det private jobber. 

"Det handler om tidlig involvering av flere parter, utvalg og byrådsavdelinger. Her på Den gamle Veterinærhøgskolen er det et godt arbeid nedenfra og opp, så nå må vi finne ut hvordan vi ivaretar det. Det politiske landskapet endres stadig, men i denne og andre saker er vi avhengig av at man internt i partiene og på tvers av utvalg snakker sammen og løfter kompleksiteten. Vi må opp gjennom taket på siloene for å gjøre dette til en felles sak på tvers av sektorene. Tillit og dialog er da nødvendig for å lykkes", avslutter hun.

OUW 2024 Pressens hus HRSTIP 72
OUW 2024 Pressens hus HRSTIP 80
OUW 2024 Pressens hus HRSTIP 68