Bærekraft
Vi er opptatt av bærekraft fra utvikling til ferdig bygg – og i forvaltning av disse. Vi har satt oss ambisiøse mål for energibruk, gjenbruk av materialer, inneklima og arealbruk, og vi bidrar i utvikling av innovative løsninger som vil gjøre det mulig å nå dem. Innen 2030 skal vi redusere klimagass avtrykket med 60 prosent.
Vi skal redusere klimagass-avtrykket med 60% innen 2030 gjennom målrettet innsats og nye innovative løsninger.
-
Linstow skal bidra til at de globale klimamålene nås, og FNs bærekraftmål er førende for vårt arbeid. Vi har også sluttet oss til Eiendomssektorens veikart mot 2050, og følger Veikartets anbefaling om valg som bør gjøres på kort og lang sikt for at eiendomssektoren skal bidra til et bærekraftig samfunn. Strakstiltakene er utviklet i to versjoner - 1.0 og 2.0. Linstow har implementert tiltakene i versjon 1.0 og arbeider nå med å implementere tiltakene for 2.0.
-
Et målrettet og solid miljøarbeid over tid har gjort at vi høsten 2021 fikk samtlige av våre norske eiendommer sertifisert som Miljøfyrtårn. Sertifikatet er landets mest brukte for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Miljøsertifiseringen er et av tiltakene som er satt i verk etter at vi tidligere i 2021 signerte strakstiltakene i fra Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse.
Sertifiseringskriteriene dekker viktige områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport, og gir store virksomheter som Linstow gode forutsetninger for å gjennomføre effektive og lønnsomme miljøforbedringer. Linstow har som en målsetting å videreutvikle, bygge, drifte og forvalte bærekraftige bygg som er med på å dra energibruken og CO2-avtrykket til eiendomsbransjen i en mer bærekraftig retning. Med denne sertifiseringen får vi et system for miljøledelse med rutiner og skjemaer for våre prosesser, som gjør at vi kan arbeide enda mer systematisk med tiltak fremover. Vi er sikre på at dette verdsettes av våre kunder, leverandører og øvrige samarbeidspartnere.
-
Linstow har en modell for enhetlig rapportering av klimagassavtrykk for alle våre heleide eiendommer, med data tilbake til 2010. Hvert halvår måles avtrykket for samtlige eiendommer, slik at vi skal kunne måle effekt av våre tiltak og ha et godt grunnlag for å iverksette nye. Målet er å redusere avtrykket vårt med 60 % innen 2030.
Linstow fører klimagassregnskap for alle nybygg og totalrehabiliteringer, og har mål om minst 20% klimagassreduksjon i henhold til fastsatte verdier.
-
Linstow var blant de første til å sette bærekraft standarder for bygg tilbake i 2006. i dag benytter vi en rekke sertifiseringer for våre eiendommer både i Norge og utlandet. Disse hjelper oss å jobbe systematisk med utvikling og forvaltning, samtidig som det gir våre kunder trygghet for at de til enhver tid har klimavennlige og energieffektive bygg.
BREEAM
I Linstow har vi valgt å benytte BREEAM-NOR som miljøsertifisering av alle nye bygg og totalrehabiliteringer vi utfører. Kriteriene i BREEAM-manualen er stort sett strengere enn minstestandardene i byggeforskrifter og annet regelverk, og baserer seg på dokumentert miljøprestasjon i ni kategorier; ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensing. Våre nye eller rehabiliterte kontorbygg skal tilfredsstille kravene til BREEAM-NOR Very Good, inkludert oppfyllelse av taksonomikrav. Øvrige segmenter vurderes i hvert tilfelle og Excellent skal alltid vurderes. Alle våre ferdig utviklede eiendommer er/skal BREEAM-in-use sertifiseres. BREEAM utvikler nå en egen miljøsertifisering for områdeutvikling, kalt BREEAM Communities. Bergen Business Park er ett av tre pilotprosjekter i Norge.
GREEN KEY
Linstows utenlandske hoteller er medlem av «GREEN KEY», en internasjonal organisasjon som sertifiserer miljøvennlige hotell og som forplikter hotellene til å følge fastsatte retningslinjer innen energibruk, avfallssortering og opplæring av ansatte. Linstows norske hotell, Comfort Hotel Bergen Airport, har implementert den internasjonalt anerkjente miljøstandarden ISO 14001 og arbeider aktivt for å kontinuerlig redusere miljøpåvirkningen.
Miljøfyrtårn
Alle Linstows heleide eiendommer i Norge er sertifisert&skal sertifiseres som Miljøfyrtårn. Sertifiseringskriteriene dekker viktige områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Dette gir oss grunnlag for å gjennomføre effektive forbedringer. Miljøfyrtårn er tilknyttet EMAS - The EU Eco-Management and AuditScheme, noe som gir denne miljøsertifiseringen gyldighet også for vår virksomhet utenfor Norge. -
Linstow skal være en foregangsaktør for effektiv ressursbruk både ved oppføring og rehabilitering av bygg. Ombruk og resirkulering av materialer er sentralt for å spare ressurser og redusere klimagassutslipp og avfallsmengder. Dette vurderes derfor løpende i alle våre prosjekter. I tillegg har vi inngått flere innovasjonssamarbeid. Vi har bla. en intensjonsavtale med Nordic Circles for å se på mulighetene for å bruke materialer fra gamle oljeplattformer og skip. Vi ser også på å se hvordan vi kan benytte resirkulerte materialer som fasadeelementer på et av de nye kontorbyggene i Bergen Business Park. Et annet eksempel er et samarbeidsprosjekt med renovasjonsselskapet BIR om å samle inn trevirke fra returstasjoner i Bergen.
-
Bygg påvirker livskvalitet, samhandling og samfunnsutvikling. Linstow setter sammen flerfaglige team for å utvikle løsninger der mennesker og miljø står i sentrum. Det innebærer blant annet at vi utvikler og implementerer nye konsepter gjennom hele livsløpet, tilrettelegger for god sammensetning av leietakere og implementerer ny teknologi og løsninger som øker verdi. I tillegg har vi et FoU-prosjekt med Sintef, «Building Health». Her skal vi finne ut hvordan bomiljø og nærområder kan stimulere til fysisk aktivitet, sosial deltakelse, mestring og trygghet– uansett livssituasjon, alder og funksjonsevne. Vårt mål er å skape steder som skaper verdi både for enkeltmennesker - og samfunnet som helhet.
-
Linstow er en av partnerne i Proptech Norway, et nettverk av gründere, eiendomsledere og investorer, som samler innsikt om ny teknologi og nye forretningsmodeller for å fremme bærekraftig utvikling av byer. Nye digitale verktøy, mer effektive prosesser, bedre beslutningsstøtte, lavere energiforbruk og nye forretningsmodeller er noen stikkord.
-
Her er litt tekst